Güneş Koruma Rehberi

Jane, 20 yılı aşkın bir süre önce Jane Iredale güneş koruyuculu minerallerini ürettiğindemakyajın içerisine güneş koruma faktörü koymak pek de alışıldık bir uygulama değildi.Günümüz de ise durum çok farklı, çok amaçlı SPF içeren makyaj ve cilt bakım formülleriniCilt Kanser Birliği etkili ve geniş kapsamlı güneş koruması olarak da bizzat destekliyor.Bizim makyajımız da doğal güzelliğinizi ön plana çıkarırken aynı zamanda UV ışınlarınında neden olduğu ince çizgi ve kırışıklıklara sebep olan UV ışınlarının da zararlı etkileriniazaltmaya yardımcı olur.

İnsanlar bana genelde cilt yaşlanmasına karşın en etkili uygulamanın ne olduğunu sorarlar.Hiç tereddütsüz cevabım Güneş Korumasıdır.

Jane
sun protection

get pretty and
protected

SPF Koruma ne demek?

SPF (Güneş Koruma Faktörü) , güneş koruması kullandığınız zaman ürünün sizi Ultra Viyola (B) ışınlarından dolayısı ile cildinizi ne kadar süre kızarmadan koruyacağını gösteren bir ibaredir. Dolayısı ile SPF sayısı size, cildiniz yanmadan, kızarmadan ne kadar süre güneşte kalabileceğiniz ile ilgili bir fikir verir.

Örneğin normalde güneş korumasız 10 dakikada yanıyorsan ve SPF 15 kullanmaya başladıysan bu seni 150 dakika boyunca koruyacaktır. Fakat bu sizin diğer ışınlardan korunduğu anlamına gelmez. Genel kapsamlı bir güneş korumasının bütün UVA ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekir. Bu şu demek oluyor; Ürünün üzerinde SPF sayısı yazması o ürünün sizi diğer UVA ışınlarından örneğin UVA A gibi ışınlardan koruduğu anlamını da gelmez. Bu yüzden ürününüzün Geniş Kapsamlı Koruma ibaresini içermesine özen gösterin.

Sunscreen ve sunblock arasında fark nedir?

FDA’nın yeni yasası gereği ürünlerin üzerinde bir zamanlar yer alan Sunblock kelimesi günümüzde yanlış anlaşmalara sebep olmamak için günümüzde kullanılmıyor. Fakat bizim bazlarımızın içinde yer alan Titanyum dioksti ve Çinko Oksit minik ayna görevi görerek cilde yansıyan UV ışınlarını geri yansıtarak aslında fiziksel olarak UV ışınlarını bloke ediyor. Çoğu kimyasal güneş koruyucuların UVB ışınlarını birazda UVA ışınlarını yoğun emici güçleri vardır. Bu kimyasallar limitlerini emdikten sonra güneş korumasının ışınlara karşı artık bir etkisi de kalmaz olur ( Bu emilim esnasında ışık bedenin içinde kimyasal bir işlem sonucu ısıya dönüşür).

Günümüzde geleneksel güneş korumalarının aksine mineraller daha güvenli ve fiziksel bir koruma sağlamaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu mineral olması güneş koruması içerdiği anlamına gelmemekte. SPF’ye ulaşması için oranlarının farklı olması gerekiyor. O yüzden aldığınız ürünün üstünde etiketinde muhakkak SPF’sive bunun yanı sıra geniş kapsamlı koruma içerdiği de yazması zorunludur.

Amerikan Cilt Akademisinin tavsiyesi her daim kıyafetten açık kalan cildin bütün kısımlarına ürün sürmenizdir. Minerallerimizi güneşe çıkmadan önce cömertçe bir miktarı bütün cildinize uygulayın. Her terleme ve denize girdikten sonra ürününüzü tekrar sürün veya 2 saatte bir tekrarlayın. Jane iredale ürünler 40 dakika suya dayanıklıdır. Bu da demek oluyor ki ürünümüz, terler veya yüzerken 40 dakika boyunca etkili.

En zararlı ışınlar hangileridir?

Bir zamanlar tek sorumlu UVB ışınları iken günümüz de UVA ışınlarının da en az sorumlu hatta da daha fazla zarar verici olduğu kanıtlanmış durumda.

Güneş korumaları melonoma için etkili mi?

Melonomadan korunmak için güneş korumasına güvenmemek gerekir. Şu an melonoma Amerika’da bilinen en yaygın kanser türleri arasında 10.sırada. Dermatologlar melonomanın oluşmasının yaklaşık 20 yıl sürdüğünü söylüyor. Yani günümüzün Cilt Kanser hastaları yaklaşık 20 yıl önce güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmış kişilerdir.

Dr. Ceilley’e göre “ güneş koruması çocukluk döneminde başlamalı ve bir ömür sürmelidir. Güneş koruması kullanımı hem acı verici yanıkların oluşmasına engel hem de yaşlanma etkileri ve melonoma gibi cilt kanserinin oluşmasını önlemek için faydalı olduğunu destekleyen yeteri derecede araştırma bulunmakta “.

Güvenli bir yanma şekli var mı?

Hayır!Yanık ve bronzluk her daim cilt hasarının göstergesidir. Cildin ultraviyole ışınlarından aldığı hasarın dışa yansımasıdır. Ayrıca yaşlılığın %90 nedeni de cildin güneş ışınlarına maruz kalması olarak değerlendirilir. Bilinmeyen bir gerçekse güneş ışınlarının toplandığıdır. Gün içinde evden dışarı çıkmak, arabaya gitmek, işe gitmek, bakkala gitmek, cam kenarında oturmak gibi güne yayılmış işlemler bile güneş ışınlarının adeta birikerek cilde hasar vermesi için yeterli oluyor.

Güneş hasarı tersine çevrilebilir mi?

Güneş hasarı tersine ancak cilt güneşten komple korunmaya alınmışsa çevrilebilir. Piyasada ayrıca bunu destekleyici ve cildi onarıcı pek çok cilt bakım ürünü, besin takviyesi de artık bulunmakta. Fakat güneş koruması ile kullanılmadığı sürece tek başlarına yeterli değillerdir. Güneş korumanızı ve şapkanızı takmayı unutmayın!

Güneşin neden olduğu bazı yan etikler nelerdir?

UVB ışınları epidermisin alt tabakalarına nüfus edip etkilediği için en zararlı ışınlar zannedilirdi ta ki UVA ışınlarının da en az onun kadar hatta daha fazla bile zarar verdiği ispatlana kadar.

Harvard Medikal Okulundan Dr. Madhu A. Pathaka’ya göre “ Pek çok bulgu UVA radyasyonunun DNA seviyesinde zarara neden olduğunu kanıtlamakta ” UVB ışınları mevsimsel olarak değer ve etkilerini değiştirebilir fakat UVA ışınları yıl boyunca mevsim ne olursa olsun etkisini değiştirmiyor.

Dünya yüzeyine etki eden UVA ışınları UVB ışınlarına göre çok daha fazladır. Aynı zaman da UVA UVB ışınlarının geçmediği pek çok camdan ve plastikten nüfus eder. Reklamlarda hangi ifadeler kullanılırsa kullanılsın, Güneş korumanızın her daim UVB ve UVA’ya karşı koruması olduğundan emin olun. En iyisi de sabah 10 ve 4 arası güneşte kalma sürelerinizi en aza indirmeniz gerekir.” Güneş korumanızı ve Şapkanızı Sakın unutmayın!